Zájezd do Dubu nad Moravou a hrad Helfštýn

Dub nad Moravou byl ideální zastávkou na cestě na hrad Helfštýn. První kostel stával v Dubu už ve 13. století, v roce 1727 se do kostela dostal dřevoryt lidového umělce černá byzantská Madona s žehnajícím děťátkem a zářícím sluncem a měsícem – Panny Marie Dubské. Zprávy o zázračných uzdraveních přitahovaly do Dubu tolik poutníků, že bylo nutné postavit nový kostel. Monumentální barokní kostel Očišťování Panny Marie byl postaven v 1. polovině 18. století stavitelem Františkem Benediktem Klíčníkem. Průčelí kostela tvoří dvě vysoké věže, nad vstupem je sousoší Svaté Rodiny. Krásné zachovalé barokní varhany jsou od brněnského varhanáře Jana Výmoly. Obraz Madony byl přenesen do nového kostela. Kromě hlavního oltáře je zde osm bočních oltářů, na vnějším ochozu je vzácná knihovna a křížová cesta. Pro potřeby církve a poutníků byla postavena Mariánská rezidence – nyní fara s možností ubytování a občerstvení. Slavné Dubské poutě se konají první neděli v září na polích kolem kostela. Skvělá paní průvodkyně vzpomínala na oblíbeného pana faráře Cyrila Vrbíka, který zde byl v roce 2002 zavražděn.
     V Lipníku nad Bečvou jsme k náměstí procházeli kolem zbytků hradeb, které obepínají střed města. Domy na náměstí mají pěkná podloubí a zachovaly se zde prampouchy – rozpěrné oblouky mezi domy. Náměstí zdobí díla vytvořená kováři na Helfštýně. Ve městě jsou dva kostely, zvláštní zvonice a zámek s parkem.

Bylo už poměrně horko, tak jsme uvítali, že parkoviště pro autobus bylo jen kousek od vstupu do hradu. Hrad Helfštýn je kulturní památka, kterou spravuje Muzeum Komenského v Přerově. Hrad je vysoko nad údolím Moravské brány, v současné době jsou zpřístupněna čtyři nádvoří, pětice bran, množství bašt, věží a rozsáhlý systém vnějšího i vnitřního opevnění. Rozlohou patří k nejrozsáhlejším hradním komplexům v Evropě. Hrad vznikl na konci 13. století, stavěl ho Friduš z Linavy jako malý hrad se silnými hradbami a ochranným příkopem. Pánové z Kravař zdokonalili opevnění, vystavěli mohutné zdi se čtyřmi baštami, postavili hranolovou věž u vstupu do hradu a padací most. Vytesali příkop do skály, který sloužil jako zásobárna děšťové vody. V 15. století hrad velmi nákladně přestavovali Pernštejnové, rozšířili hrad o důkladně opevněné rozsáhlé hospodářské předhradí, kde bylo umístěno velké množství vojska. Význam Helfštýna se zvýšil v 16. století, kdy hrozilo napadení Turky. Hrad vlastnila nějakou dobu i Kateřina z Ludanic. Na počátku 17. století Bruntálští z Vrbna zbořili starý hradní palác a vystavěli zde renesanční palác. Jiří z Vrbna byl evangelík a stavovský politik,   po Bílé Hoře byl popraven a majetek jako konfiskát získal kardinál František z Ditrichštejna. Hrad byl velmi poničený během třicetileté války, ale ani Švédi ho nedobyli. Nějakou dobu zde byla císařská vojska, pak se ale přestalo s hradem počítat v systému zemské obrany, zkázu  urychlili Ditrichštejnové rozsáhlými demoličními pracemi. Zřícenina hradu byla už v 19. století dost navštěvovaná, ale zajišťovací práce začaly až v roce 1911. Po druhé světové válce byl hrad zařazen mezi státní hrady. Byly provedeny další práce a rozsáhlý archeologický průzkum. V srpnu 2020 byla dokončená nákladná rekonstrukce renesančního hradního paláce, má skleněné zastřešení, schodiště, můstky a venkovní ochozy. V paláci jsou umístěny panely s historii průzkumů, plány staveb a dochované památky. Ve sklepení je muzeum nádherných kovářských prací, které byly vytvořeny kováři při každoročních slavnostech Hefaiston.  Na hradě se nachází Čertova studna, byly vyhloubená do skály už ve 14. století,  může být až 140 metrů hluboká, ale je zasypaná a uvažuje se o jejím vyčištění. S nadšenou průvodkyní jsme si hradu dokonale užili, pomalu jsme scházeli dolů, všude byly krásné výhledy do krajiny, poseděli jsme si v restauraci, koupili suvenýry, na parkovišti jsme udělali společnou fotografii   a pak už jen cesta domů.
    Děkuji všem účastníkům zájezdu, že byli ochotní jet a že jsme všichni tak dobře zvládli náročný den. Děkuji firmě Dopaz za perfektní služby.

Za Nové sdružení zdravotně postižených v Letovicích Ing. Jaroslava Konůpková,

foto Marie Králová