Nové sdružení

         Zájezd do Brna v září 2022


   Ranní počasí nebylo nic moc, ale všichni jsme se těšili na dnešní den. V planetáriu na Kraví Hoře na jsme měli objednaný naučný program Hvězdný cirkus, pohodlně jsme se usadili v moderním sále a dostali jsme 3D brýle. Náročnost techniky uklidňoval hlas našeho oblíbeného Zdeňka Junáka, který program daboval.
   V Globusu byl oběd, káva, zákusek nebo nákupy podle chuti každého z nás a odpoledne nás na Zelném rynku před divadlem Reduta čekal pan Jiří Grygar, který nás provedl  celou budovou. Pod Národní divadlo Brno patří tři scény – Janáčkovo a Mahenovo divadlo a Reduta. Divadlo Reduta je nejstarší nepřetržitě působící instituce řízená městem, v budově s dlouhou historií po roce 1600 město Brno zřídilo luxusní ubytovací zařízení, tzv. Velkou tavernu. Přestavěli i vedlejší budovu a od třicátých let 18. století se v nově otevřeném společenském sále konala divadelní a hudební představení. Koncertoval tu se svou sestrou i mladý W. A. Mozart. Budovu Reduty poničily tři velké požáry, byla zde i tržnice, po roce 1909 zde bylo divadlo, až do konce II. světové války německé. V padesátých letech bylo divadlo rekonstruováno podle projektu legendárního brněnského architekta Bohuslava Fuchse. V roce 1993 byla budova pro havarijní stav uzavřena na několik let. Na přelomu století se začala opravovat na základě projektu brněnského studia D.R.N.H., který propojil historické bohatství budovy s moderními prvky. Vznikl krásný koncertní Mozartův sál a zcela nový divadelní sál podle projektu architekta Miroslava Melena a moderní vstupní atrium je dílem Petra Kvíčaly. Raritou budovy je historické sklepení, kde byla do devadesátých let vinárna. Od roku 2005 využívají Redutu všechny soubory Národního divadla Brno. Problémy jsou s nedostatkem provozních prostor pro kulisy a dekorace. Na závěr prohlídky jsme si poseděli v hledišti divadla, má jedinečný prosklený strop, na který právě zvenku bušil déšť. Pan Jan Grygar nám vyprávěl o svých kamarádech hercích a zážitcích za léta v divadle i filmu.
  Prohlédli jsme si Zelný rynk a potom jsme přešli na Šilingrovo náměstí, kde jsme nastoupili do historické tramvaje K2 na zvláštní okružní jízdu po městě. Jeli jsme ulicemi Husovou, Českou, na náměstí Svobody, Masarykovou směrem k hlavní poště, Hybešovou na Mendlovo náměstí a kolem veletržního výstaviště do depa v Písárkách, kde je nově postavená budova garáží. Dále jsme jeli ulicemi Pekařskou, Husovou a Veveří do depa v Medlánkách. Po cestě nás pan řidič a ve druhém voze Maruška Suchnová seznamovali se všemi zajímavostmi Brna. Užili jsme si pěkné výhledy na náměstí, kostely, Petrov, Špilberk, výstaviště a našli jsme námět na další výlet – Mendlovo muzeum.
   Byl to velmi pěkný den, sluníčko se také ukázalo, byli s námi i noví členové našeho sdružení. Po prázdninách jsme se opět rádi viděli se svými přáteli. Děkuji všem za účast, dobrou náladu a příjemné společné zážitky. Děkuji firmě Dopaz za perfektní služby a milého a vtipného řidiče.

Za výbor Nového sdružení ZP Ing. Jaroslava Konůpková, foto Marie Králová.

 

OKHP©2008