Vysočina 2024

Na rozhraní července a srpna jezdí členové Nového sdružení ZP na ozdravný pobyt na Vysočinu na Tři Studně. Letos jsme se zastavili v Doubravníku, kde byl letos po nákladných opravách otevřen kostel Povýšení svatého Kříže, kulturní památka České republiky. Nádherný mramorový kostel v goticko - renesančním slohu začali v roce 1535 stavět Pernštejnové na základech kostela bývalého ženského kláštera. Pod presbytářem se nachází Pernštejnská hrobka zničená Švédy, v kněžišti je umístěno šest jejich náhrobních kamenů. V šedesátých letech 19. století při velké přestavbě nechal hrabě Vladimír Mitrovský přistavět novogotickou hrobku Mitrovských, kde je nyní 19 litinových sarkofágů zdobených zubřími hlavami.
    Krátce jsme zastavili v Novém městě na Moravě, pokračovali jsme na Tři Studny. Všichni nás nadšeně vítali, letos nás majitelé překvapili, některé pokoje měly nový nábytek, televizory a opravené koupelny. Pokoje jsou pěkné, dvou nebo tří lůžkové s vlastním sociálním zařízením, některé s balkonem, bylo nás 31, obsadili jsme celý hotel. Za velmi výhodnou cenu máme ubytování, plnou penzi, hotelový krytý bazén a možnost využívat venkovní areál hotelu.
    V neděli přijel pan doktor Fňukal a celý den probíhaly masáže, ostatní šli nebo jeli do Fryšavy do kostela nebo na vycházku. Večer nás čekalo obrovské překvapení, naše šikovná děvčata na chodbě uspořádala retro módní přehlídku, všechno si dovezly z domova, šaty, kabelky, rukavičky, klobouky a ty paruky! Moc jim to všem slušelo, přehlídku vtipně moderovala Helenka Benešová. Cvičení s Emou zahájilo pondělní ráno, potom jsme šli loukami na Medlov, bylo ještě příjemně chladno a v lese neskutečně zeleno a voňavo, to už je u nás zničené kůrovcem. Odpoledne jsme uvítali paní Blanku Veselou z Muzea města Letovice, byla moc pěkná v kroji, dovezla nám některé součásti krojů z Drahanské vrchoviny, vzorníky krajek z Tylexu, potom oblékla i svoje děti a na závěr nám zazpívali svou oblíbenou písničku.
   V úterý pokračovaly masáže a pak jsme šli k Vitulčině studánce. Každý den jsme po skupinách trávili večer v bazénu a pokud se nám ještě chtělo, seděli jsme na chodbě a jen tak si povídali. Další den jsme hráli minigolf v areálu hotelu Horník, kde je pěkné posezení s občerstvením. Odpoledne za námi přijeli manželé Grygarovi, jezdí za námi rádi, pan Jan vyprávěl o své práci v divadle a nové knize, kterou vydal o své hře ,,Jak krásně jsme si žili“. Vzpomínal také na svého kamaráda Jiřího Žáka, herce a spisovatele, který letos zemřel. Ve čtvrtek jsme měli velmi pěkný večírek s paní Kamilou Hudcovou oživený tanečkem našich děvčat a Svati. V pátek dopoledne jsme sportovali – hráli jsme kuželky, petangue a šipky. Po večeři jsme vyhlásili vítěze, dostali čokoládové medaile a ceny od majitele hotelu.
    Pak už jsme se loučili, děkovali za pěkný pobyt, výborné jidlo, obsluhu a ochotu personálu, připili jsme si s manželi Halvovými a těšíme se na příští rok, který bude už dvacátý! Užili jsme si krásný slunečný týden. Loučení je vždy těžké. Cestou domů jsme si prohlédli nově opravené nádherné zahrady zámku v Lysicích, obědvali jsme v Lysicích.
Děkuji všem účastníkům, bylo nám spolu dobře, děkuji také všem, co pomáhali, aby se pobyt vydařil. Děkuji městu Letovice za dotaci na činnost našeho sdružení, která slouží k částečné úhradě tohoto pobytu. Děkuji také firmě Dopaz za perfektní služby. A příští rok po dvacáté!

Za Nové sdružení ZP Letovice Ing, Jaroslava Konůpková, foto Josef Havlíček