ZA ZDRAVÍM NA VYSOČINU

Koncem května Nové sdružení ZP pořádalo zájezd na Vysočinu. Brzy ráno jsme přijeli  do jihlavské  ZOO. Procházeli jsme od jednoho pavilonu do druhého. Obdivovali jsme důmyslně a moderně vybudované stavby, které jsou pěkným domovem pro zvířata a návštěvníci si mohou všechno prohlédnout a co nejmíň zvířata rušit. Viděli jsme úplně zblízka za sklem žirafy, velké kočkovité šelmy, v tropickém skleníku spoustu druhů ryb, žab, pavouků, krokodýlů, hlavně tolik hadů jsme nikdy neviděli, volně tam pobíhaly malé opičky. Venku se nám ukázali i černí medvědi, všechna prasátka i vodní ptáci si naopak deště a bláta náramně užívali, hlavně obrovské hejno růžových plameňáků.
   V Telči jsme navštívili Muzeum techniky, mají zde obrovskou sbírku historických automobilů, kol, motorek, motorů, nářadí, radiopřijímačů, fotoaparátů, starého vybavení kuchyní, nářadí, módních šatů a hlavně kočárků a hraček.
Oběd jsme měli zamluvený ve stylové restauraci U Švejka. Prohlédli jsme si nádherné náměstí Zachariáše z Hradce, procházeli jsme podloubími domů a obdivovali krásně opravené fasády domů.
   Potom jsme šli ve dvou skupinách na prohlídku zámku v Telči, zámecký areál s  parkem a historické centrum města je od roku 1992  zapsáno  na Seznamu světového a kulturního dědictví UNESCO. Na místě gotického hradu bylo v polovině 16. století vystavěno unikátní renesanční sídlo pro pana Zachariáše z Hradce.    Na zámku v Telči se nachází původní interiéry v neporušené podobě, nejhonosnější místností je Zlatý sál s kazetovým vyřezávaným stropem, stejný strop je k vidění  i v Modrém sále. Přepychový Rytířský sál má strop zdobený lovecké motivy, dále unikátní sbírku loveckých trofejí, brnění a původní podlahu z umělého mramoru. V Africkém sále je sbírka exotických úlovků.
   Přes nepřízeň počasí se  nám  výlet vydařil, viděli jsme mnoho zajímavého a poučného, což přispělo k upevnění dobrých vztahů v našem kolektivu,  k naší pohodě a v neposlední řadě k upevnění zdraví.
   Zájezd se konal za finanční podpory Jihomoravského kraje.

Za Nové sdružení zdravotně postižených Letovice Ing. Jaroslava Konůpková