ZA ZDRAVÍM A POZNÁNÍM DO BRNA

Upevňovat duševní zdraví a součastně poznávat řadu zajímavostí se podařilo dát dohromady účastníkům zájezdu, který pořádalo Nové sdružení ZP Letovice pro své členy za podpory města Letovice koncem března. Naší první zastávkou za poznáním byla Hvězdárna a planetárium, které se nachází nedaleko centra města v malebném parku Kraví hora. Tady jsme využili  moderní sál digitálního planetária a  v nabídnutém   programu jsme viděli komponované představení s nevšední projekcí, která  nás  přenesla až  do vesmíru.
   Naše poznávání se přeneslo do středu města  na Jakubské náměstí, kde se nachází jedna z nejcennějších památek pozdní gotiky u nás.
   Kostel Sv. Jakuba, který jsme navštívili, po rozsáhlé rekonstrukci nově nabízí  muzeální  expozice a výstup na věž kostela. Naším průvodcem v této památce byl farní vikář P. Mgr. Jaroslav Rašovský. Zajímavým doplňkem prohlídkového programu    byla prohlídka  kostnice, která se nachází hned vedle kostela.
   Mahenovo divadlo, je divadelní budova v Brně na Malinovského náměstí, součást Národního divadla Brno. Je chráněna jako kulturní památka ČR. Nám   nabídlo již  třetí brněnskou zajímavost, kterou jsme mohli během zájezdu poznávat. Zde se role průvodce zhostil nám dobře známý herec Jan Grygar, jelikož  Mahenovo divadlo je jeho domovskou scénou. Jeho výklad nás zavedl  do historie i   současnosti divadla. Prošli jsme celou budovu včetně technického zázemí. Jan Grygar je bezesporu výborný herec a tentokrát se projevil i jako skvělý průvodce.
   Náš zájezd měl pro všechny účastníky překvapivý závěr. Využili jsme programu DPMB ,,Retro tramvaje se vrací“. My jsme si pronajali  Retro šalinu -  K2 z druhé poloviny 20.století. Víc jak hodinová jízda s komentářem ulicemi starého Brna byla opravdovým  zážitkem.  Pro mnohé  z  nás  to  byla  krásná upomínka na studentská léta strávená právě v Brně.

Za NSZdP Borek