ADVENTNÍ PUTOVÁNÍ

Poslední letošní zájezd Nového sdružení ZP Letovice, byl věnován poznávání historie a tradic Vánoc v naší zemi. Hlavním bodem zájezdu byla návštěva romantického zámku Hrádek u Nechanic, který je postaven v novogotickém slohu. Byl postaven jako reprezentační a letní sídlo hraběcího rodu Harrachů v polovině devatenáctého století. Současná zámecká expozice je ukázkou bydlení šlechty ve druhé polovině 19. století v původním historickém zařízení. V roce 2001 byl prohlášen Národní kulturní památkou. Zámek se proslavil nejen svojí historií. Natáčela se zde dlouhá řada známých českých pohádek, televizních seriálů, dokumentů i celovečerních filmů. My jsme se zúčastnili každoroční akce Vánoce na zámku, během které jsme měli možnost si prohlédnout slavnostně vyzdobené zámecké expozice. Při prohlídce vánočně upravených interiérů, které jsou u této příležitosti zkrášlené historickou vánoční výzdobou, nás průvodkyně seznámila s vánočními zvyky a tradicemi v českých zemích. Závěr prohlídky patřil návštěvě staré zámecké kuchyně, kde se ochutnával zámecký anglický punč a vánoční cukroví. Celý tento program všem umožnil dokonale nasát vánoční atmosféru.
   Program zájezdu doplnila návštěva poutního místa Fatima Koclířov. Fátimský apoštolát se do Koclířova, který leží nedaleko Svitav, dostal teprve koncem 20. století. Zde mu ženský řád Školských sester svatého Františka nabídl opuštěný klášter. Při návštěvě tohoto poutního místa jsme si prohlédli poutní kostel sv. Alfonse a Panny Marie Fatimské i farní kostel. Průvodkyně nás provedla celým areálem a seznámila nás s historií kláštera. Poutní místo nabízí také řadu služeb. Mimo služeb duchovních, je to také ubytování a stravování. My jsme využili služby stravovací, při návštěvě klášterní cukrárny a restaurace Fatima při obědě.
    Náplň zájezdu se určitě všem líbil, navzdory již zimnímu počasí.

Za NSZdP Borek