OZDRAVNÝ POBYT V LÁZNÍCH SLATINICE 2019

Protože jsme byli loni velmi spokojení, jeli jsme podruhé na jarní ozdravný pobyt    do Lázní Slatinice. Bylo nás celkem víc jak osmdesát.
   Ubytovali jsme se v lázeňských domech Balnea a Majorka většinou ve dvoulůžkových pokojích s vlastním sociálním zázemím, balkonem, televizí a ledničkou. Oba domy jsou moderní, bezbarierové, připravené poskytnout všem všechny vymoženosti lázeňské péče. Všichni zaměstnanci nás  přijali jako dobře známé rodinné přátele. Pochvalovali jsme si výbornou místní kuchyni. Po lékařské prohlídce každý dostal svůj individuální plán lázeňských procedur, vždy včas a profesionálně zajištěných, zvláště jsme oceňovali cvičení v bazénu a masáže. Lázně Slatinice mají sirné minerální vody z vlastních vrtů, koupele v těchto vodách mají příznivé účinky na léčbu pohybového aparátu, zvláště po operacích, kožních, onkologických onemocněních. K lázeňskému pobytu  patří také procházky, klidná atmosféra lázeňského místa a kulturní akce.
   Hned první den jsme měli přednášku o aromaterapii a večírek na uvítanou s hudbou Monáda vedenou paní Helenou Kostelníkovou. Druhý den jsme šli na vycházku do penzionu Majorka, na výborné zákusky a kávu.  Pan Opletal nás potom zavedl do slatinického kostela Nanebevzetí Panny Marie, kde jsme vyslechli velmi poutavé vyprávění o historii a současnosti zdejší jedinečné památky. V pátek probíhala prezentace společnosti Eurona s naší známou paní Švehlovou. Večer jsme strávili s pohodovou skupinou 2+1, výborně jsme se pobavili a dobře jsme si zazpívali, účinkující byli překvapení naší velkou účastí a dobrou náladou po celý večer. V sobotu odpoledne bylo slavnostní pro celé lázně, park před lázeňským domem Morava byl zaplněný stánky prodejců, hrála skvělá cimbálová hudba, tančily víly a všichni očekávali příjezd kočáru z muzea v  Čechách pod Kosířem. Pan Václav Obr nás nezklamal, přijeli čtyři huláni na koních, kočár pro lázeňské hosty s kufry, na kozlíku vyšňořený pan Obr. Byla slavnostně zahájena lázeňská sezona předáním jarních věnců a slavnostním přípitkem. Večer jsme všichni slavili Hodinu Země při svíčkách. V neděli jsme s průvodcem  šli  na vyhlídku na Malém Kosíři, díky nádhernému počasí bylo vidět až na Svatý Kopeček u Olomouce. Večer byla poutavá přednáška o čokoládě a ruční výrobě pralinek s ochutnávkou.
   Poslední večer jsme strávili vzpomínkou na krásné písně a život Waldemara Matušky. Bylo nám líto, že už se musíme loučit. Bylo nám zde dobře, proto příští  rok  opět    přijedeme.  Děkujeme všem, kteří se o nás vzorně starali, kolektivu vedenému  Ing. Pazderovou a Ing. Hrazdilem. Ozdravný pobyt přispěl ke zlepšení našeho fyzického i duševního zdraví, k upevnění celého kolektivu.  Díky  finanční  podpoře Jihomoravského kraje si tento pobyt mohli zúčastnění   členové Nového sdružení zdravotně postižených Letovice dovolit v plném rozsahu.

Za Nové sdružení  ZP Letovice Ing. Jaroslava Konůpková a Bořivoj Rašovský