DEŠTNÉ JE RÁJ

Po více než deseti letech jsem se vrátila na Deštné v Orlických horách.Společně s padesáti členy Nového sdružení zdravotně postižených  Letovice jsem strávila týden na rozhraní května a června na Chatě Deštná.
   V sobotu jsme se cestou zastavili v Rychnově nad Kněžnou v Muzeu hraček, byla to nádhera vrátit se k milým hračkám našeho dětství. Součástí muzea je pokoj, v němž žila mladá paní Dobromila Rettigová s rodinou. V Borohrádku v pražírně kávy Frolík jsme ochutnali pravé presso z čerstvě pražené kávy, poslechli jsme si výklad majitele o jeho cestách, o firmě a o kávě.
   Orlické hory nás uvítaly  nádhernou jarní zelení a krásným počasím, chata známým milým prostředím a personálem. Pak už začal předem dokonale naplánovaný program. Každé ráno začínalo cvičením s Lenkou, podle rozpisu jsme plavali v bazénu, chodili na masáže, ostatní na procházky v okolí, slunili se nebo jen tak lenošili. Po odpoledním klidu jsme poznávali okolí Deštné, kdo zvládl, šel pěšky, kdo nemohl, jel buď autem nebo místním levným taxikem. Byli jsme na vyhlídce u kostela u Matouše, u Masarykovy chaty na Šerlichu,  v Šerlišském mlýně, na Deštné u výběhu s koňmi, u lyžařských vleků, kde ve stráni byl ještě zbytek sněhu po zimě asi nachystaný na našeho sněhuláka. Jedno krásné odpoledne jsme strávili na zahradě u paní Geržové v Ošerově. Bydlí zde na samotě s rodinou, zabývá se pěstováním a sběrem bylin, vyrábí z nich sirupy. Seděli nebo leželi jsme na zahradě, ochutnali jsme její šťávy a poslouchali poutavé vyprávění mladé městské paní, která se zde rozhodla žít v souladu s přírodou.
   Všechny večery jsme se dokonale pobavili a vyřádili při programu, který vymyslela naše paní Lenka. Poděkování patří všem, co program chystali a všem, kdo se dobře bavili a zapojili do zábavy. Pokud chcete vědět více, zeptejte se, nebo se podívejte na internetové stránky našeho sdružení.
   Ve čtvrtek večer jsme měli přednášku Dr. Dragouna na téma Karel IV. ve východních Čechách a příroda Orlických hor. Ozdravný program se mohl uskutečnit díky podpoře Jihomoravského kraje. Poděkování patří majiteli Chaty Deštná panu Hejzlarovi a jeho personálu. Připravili nám příjemné prostředí k tomu, abychom si dobře odpočinuli, zbavili se všedních starostí a stresů, které nás provázejí v běžném životě doma. Deštné je ráj – to je právem dlouholetá hymna pro náš pobyt.
   Cestou domů jsme se zastavili v Litomyšli, s velmi mladým průvodcem jsme si prohlédli Smetanovo náměstí, jeho okolí s novými nádhernými zahradami a nádvoří renesančního zámku. Další zastavení bylo v Koclířově, chvíli jsme poseděli v kostele, naobědvali se a přešli do kláštera na prohlídku. Potom už jen cesta do Letovic.

Dovolte mi poděkovat za všechno především manželům Rašovským.

Ing. Jaroslava Konůpková, NSZdP Letovice

Foto Bořivoj Rašovský